De historie van Arpa

Van softwarebedrijf tot Learn instituut

Van origine is Arpa een softwarebedrijf. Arend van Randen, één van de oprichters en initiator van Arpa, ontwikkelt in de Jaren ’90 bij een bouwbedrijf software om de doorlooptijd en kwaliteit van projecten te verbeteren. In 1996 koopt hij de ontwikkelde software en start samen met vrienden zijn eigen bedrijf. Dat blijkt een schot in de roos. Arpa groeit in een aantal jaar flink. Maar hoe groter het bedrijf, hoe omvangrijker de organisatiepiramide. Arend merkt dat zijn werkplezier afneemt.

Op zoek naar een beter model

Rond 2006 leest Arend de boeken ‘The machine that changed the world’ (over Lean bij Toyota) en ‘Semco-stijl’ (over democratische bedrijfsvoering bij Semco). Enthousiast van de vernieuwende ideeën, volgt hij een Lean-workshop. Daar wordt ook een game gespeeld. In de eerste ronde van die game bedenkt Arend al meteen een softwareoplossing voor het probleem. In de tweede ronde blijkt die oplossing echter overbodig; de inzet van enkele eenvoudige Lean-tools is voldoende. De verwarring is compleet en niet lang daarna beginnen er diverse kwartjes te vallen...

Het roer om

Arend besluit het roer om te gooien. Samen met Erik Giebels, die hij in die tijd ontmoet, gaat hij een eerste Lean training aanbieden aan geïnteresseerde bouwbedrijven. De trainees zijn meteen razend enthousiast. In datzelfde jaar stappen Erik Giebels en Arpist Rob Smulders in als partners. Lean Bouwen wordt een begrip in Nederland. In 2008 wordt een eigen trainingscentrum betrokken, een voormalige meisjesschool bij het Klooster Koningshof van de Zusters van het Heilig Hart. 

Begin van Learn

De partners realiseren zich gaandeweg dat communicatie een cruciale rol speelt bij het goed implementeren van Lean. Om communicatie effectief te maken en effectief over te brengen, verdiepen ze zich onder andere in Neurolinguïstisch Programmeren (NLP). De combinatie van de verbetermethodieken en inspelen op de menselijke kant van verbeteren, betekent het begin van het Learn-gedachtegoed. Arpa heeft zo’n succes met de trainingen dat er onvoldoende aandacht overblijft voor de softwaretak. Deze wordt verkocht.

Groei van Learn

Steeds meer mensen en organisaties weten Arpa te vinden. Jaarlijks komen zo’n 2.000 trainees naar Veldhoven. Inmiddels traint en begeleidt Arpa naast directies en teams uit de bouw, ook branches zoals zorg, retail, installatie, vastgoed, dienstverlening, IT en overheid. Arpa ontwikkelt het Learn-gedachtegoed voortdurend verder en voegt naast methodieken uit Lean en NLP ook kennis van Ricardo Semler, diverse coaching- en communicatiemodellen én topsport toe. Het leidt tot unieke programma’s zoals de Master in Business Learning (MBL) en het Supply Chain Traject (SCT). In maart 2015 stapt Dick van der Vaart in als vierde partner.

Abrupt verlies

Eind 2015 verliest Arpa plotseling oprichter Arend van Randen. Hij overlijdt aan de gevolgen van een ongeluk met een gyrocopter tijdens deelname aan de Wereldkampioenschappen in Dubai. De Arpisten blijven naar zijn geest invulling geven aan het Lean & Learn gedachtegoed.

Learn-reis

Arpa gelooft sterk in het het principe ‘practice what you teach’. Alle kennis en methodieken uit Learn past Arpa dan ook zelf toe. Zo is Arpa al jaren een zelfsturende organisatie. Daarnaast zijn we sinds 2017 holacratisch georganiseerd. Vanuit wendbare (organisatie)cirkels, is Arpa met haar trainers, adviseurs, ontwikkelaars en supporters continu bezig om alle trainingen, coaching en begeleiding te optimaliseren. Alles is erop gericht om het iedere dag een stapje beter te doen en om opdrachtgevers maximaal te helpen de volgende groeistap te zetten op hun Learn-reis.